Norlys lancerer ny ladeløsning med fast pris

Norlys lancerer ny ladeløsning med fast pris 

Norlys har i denne uge lanceret et fastpris-produkt indenfor opladning af elbil. Produktet er tænkt som en konkurrent til CleverOne-løsningen, som vi tidligere har analyseret her: CleverOne – hvornår kan det svare sig? – Altid EnergiMen hvad med det nye produkt fra Norlys? Er det en god ide sammenlignet med en ladeløsning og refusion hos Altid Energi? Spoiler alert: Nej, det er det ikke…

Antagelserne

Norlys har lanceret to fastpris-løsninger på opladning af elbilen: ”Oplad 15” og ”Oplad 25”. Beregningen herunder tager udgangspunkt i Oplad 25, men det er vigtigt at pointere, at konklusionen ikke ændrer sig ved at kigge på Oplad 15. Sammenlignet med Altid Energi er det stadig ikke en fordelagtig løsning. 

Oplad 25 tillader at oplade for 400 kWh om måneden, hvilket ca. vil svare til 25.000 km kørt årligt ifølge Norlys. 

Her er de vigtigste antagelser i sammenligningen mellem Norlys’ ladeløsning og Altid Energi:  

Leje eller eje af ladeboks: 

  • Ved Norlys lejer man ladeboksen, og lejeafgiften er inkluderet i det månedlige abonnement. 
  • Hos Altid Energi antages det, at man køber ladeboksen. Der pålægges derfor en årlig omkostning på 500 kr. for afskrivningen af ladeboksen. 

 

Strøm og opladning: 

  • Det antages, at husstandens forbrug og opladning samles hos henholdsvis Norlys og Altid Energi 
  • Der er ikke taget højde for reduceret elafgift (fx som følge af elvarme). Bemærk i denne sammenhæng også, at Norlys’ løsning ikke tilbydes, hvis installationsadressen er afgiftsfritaget pga. solceller eller elvarme. 

 

Ladetidspunkt: 

  • Begge løsninger forudsætter, at bilen primært lades om natten eller i dagstimer med vind og sol, hvor der er billig strøm. Dette er som udgangspunkt en forudsætning for Oplad 25 ved Norlys, hvor der er krav om brug af SmartCharge-funktionen. Uagtet at vind og sol gør strømmen billig, må de fleste mennesker dog antages at være væk hjemmefra i dagstimerne, så hoveddelen af opladningen forventes stadig at foregå om natten, som er det næstbedste alternativ. 

Ladning ude: 

  • Det antages, at 10 % af ladningen sker udenfor hjemmet.

 

Energitillæg hos Norlys: 

  • For simplicitetens skyld ses der bort fra Norlys’ energitillæg, som kan påvirke den samlede pris, hvis elprisen overstiger en vis sats. Det her er med andre ord en måde at sikre sin indtjening på hos Norlys, også hvis elprisen stiger. 

 

Sammenligning

Norlys Oplad 25 koster 599 kr. om måneden. Dertil kommer et elabonnement på 29 om måneden og et spottillæg på 9 øre/kWh på alt forbrug til opladning ud over de 400 kWh/md. Spottillægget kommer også på husstandens forbrug. Ved Altid Energi koster refusionen 48 kr. pr. md. og vores abonnement følger forbruget, som vist her: Priser – Altid Energi  

Derudover bruges følgende satser og antagelser:

InputSatsKommentar
Årligt elforbrug i hus (kWh)4.500Elforbruget i husstanden
Ladepris nat / solskins- og vindtimer (kr./kWh)1,7Gns. elpris når bil lades, når strømmen er billigst
Refusionssats (kr./kWh)0,895Det der kan refunderes for opladning
Årlig afskrivning på ladeboks (kr.)500Den afskrivning der laves på Altid Energi ladeboks
Ladning ude  
Pris på lynladning ude (kr./kWh)3,67 
Andel der lades ude (procent)10% 

Den grafiske sammenligning herover taler sit klare sprog. Den viser nemlig at Norlys’ løsning aldrig er en bedre løsning end at have en elaftale og ladeløsning med refusion hos Altid Energi.  

En af de store problemer ved Norlys’ løsning er at de 400 kWh, som man betaler for pr. måned ikke kan overføres til andre måneder eller spares op. Det er præcis det, der kommer til udtryk i sammenligningen herover. Især når kWh ikke helt kan bruges pr. måned – så bliver det dyrt. Derudover er det nærmest bekymrende, at selv hvis man bruger præcist det man betaler for (400 kWh), så er det stadig ikke billigere end en ganske almindelige el- og refusionsaftale hos Altid Energi. 

Igen skal det påpeges, at energitillægget, der vil indtræde hvis den rå elpris stiger, sikrer at Norlys til alle tider er garanteret en god forretning på at have dig som kunde. 

Lader du omkring 17% ude kan Norlys’ løsning begynde at give mening, men det er de færreste, der har så stort ladeforbrug udenfor hjemmet. Og man skal huske, at man i dette tilfælde kun kan lade på udvalgte af Norlys’ ladere. 

Konklusion – hold det simpelt 

Selvom Norlys har fået ros for at skabe et konkurrerende produkt til CleverOne, så må vi herfra konstatere, at det for langt, langt de fleste fortsat vil være en bedre løsning, simpelthen at vælge en ladeløsning, hvor du samler el- og refusionsaftale, betaler som du lader og får refusion over elregningen – som vi netop tilbyder hos Altid Energi😉 Husk også at vi gratis kan overtage din nuværende ladeboks – se mere her: Elbil – Altid Energi 

Sådan fungerer refusion af din opladning hos Altid Energi: 

15. maj 2025 • 5 minutters læsetid

Del denne artikel

8.632 danskere er allerede skiftet, skift Altid Energi i dag og spar penge.

Skriv dig op nedenfor, hvis du ønsker en gennemgang af din nuværende elaftale og er interesseret i en billigere løsning.

Forberedt installation

En forberedt installation er til dig, der har en eksisterende lader, som skal udskiftes eller monteres på en allerede udført installation.

For at kunne vælge forberedt installation, skal der være en separat gruppe og et installationskabel tilsluttet og trukket til der hvor ladestanderen skal monteres. Det kan være, at du allerede har en ladestander du skal have skiftet, i så fald nedtager vi den nuværende for dig.

Krav til forberedt installation

  • Evt. eksisterende installation skal kunne benyttes
  • Korrekt sikringsgruppe skal være installeret i eltavle
  • Kabel skal være tilsluttet sikring og ført til installationsstedet

Det er vores partner Take Charge, som vil stå for installationen. Har du spørgsmål så ræk ud til dem på 42 655 488 eller support@takecharge.dk.

Tilkøb ladeløsning

Er du allerede eksisterende elkunde skal du tilvælge din ønskede ladeløsning inde i Mit Altid Energi, som er vores selvbetjening.

1. Start med at beslut dig for hvilken løsning du ønsker her på siden.

2. Log ind i Mit Altid Energi via linket herunder, som vil sende dig direkte til menupunktet “Mit abonnement”.

3. Vælg her din ønskede løsning.

4. Efter bestilling modtager du en mail direkte fra vores partner – TakeCharge – med instrukser om det videre forløb. Det er også her, du skal betale for din valgte løsning.

Såfremt du er berettiget til refusion, vil der ved din bestilling medfølge et service- og refusionsabonnement til 48 kr. pr. måned. Lader du for eksempelvis 5.000 kWh om året, vil du dermed få refunderet ca. 4.750 kr.

Er du ikke refusionsberettiget ved vi det allerede fra din el-aftale, og så bortfalder service- og refusionsabonnementet helt automatisk.

Ønsker du hjælp til oprettelsen af din bestilling kan du ringe til Altid Energis kundeservice på 44 440 440 eller skrive en e-mail til hej@altidenergi.dk

Overtagelse

Har du allerede en ladeboks af et af de mærker vi tilbyder, kan vi overtage den og begynde at yde den refusion, som du er berettiget til, hvis du har en aktiv el-aftale ved os. Det er helt gratis, og du kan selv foretage overførslen. 

Bemærk at vi kan overtage alle versioner af Easee, Zaptec og DEFA, og ikke kun de versioner, som vi sælger.

Når du bestiller Overtagelse, vil du efter bestillingen modtage en simpel vejledning, som fortæller hvad du skal gøre for at overdrage din ladeboks til os.

Det er vigtigt, at du sørger for at din el-aftale hos Altid Energi er aktiv, før overtagelsen sker, hvis du skal have refusion. Har du brug for en tidligere opstartsdato som elkunde end den systemet tildeler dig ved bestilling, så ræk ud til kundeservice efter bestillingen på hej@altidenergi.dk eller 44 440 440, og så kan de hjælpe med at fremrykke din opstartsdato.

Endelig skal du selv huske at opsige din gamle refusionsaftale efter dit skifte, hvis du har haft sådan en.

Det er vores partner Take Charge, som vil fremsende vejledningen. Har du spørgsmål, så ræk ud til dem på 42 655 488 eller altidenergi@takecharge.dk.

Uden installation

Du er velkommen til at benytte din egen installatør. Smart-ladere skal dog opsættes med en app for at fungere, og det er vigtigt at installatøren er bekendt med denne procedure.

Da ladeboksen købes gennem vores partner, TakeCharge, skal du være opmærksom på, at der vil være en omkostning til TakeCharge, hvis de skal afhjælpe en forkert konfigureret lader.

Har du spørgsmål så ræk ud til TakeCharge på 42 655 488 eller altidenergi@takecharge.dk. Yderligere tilkøbsmuligheder til din ladeboks kan ses her: Shop – TakeCHARGE

Forberedt installation

En forberedt installation er til dig, der har en eksisterende lader, som skal udskiftes, eller hvis du ønsker, at din nye ladeboks skal monteres på en allerede udført installation.

For at kunne vælge forberedt installation, skal der være en separat gruppe og et installationskabel tilsluttet og trukket til der hvor ladestanderen skal monteres. Såfremt du allerede har en ladestander, du skal have skiftet, nedtager vi den nuværende for dig.

Krav til forberedt installation

  • Evt. eksisterende installation skal kunne benyttes
  • Korrekt sikringsgruppe skal være installeret i eltavle
  • Kabel skal være tilsluttet sikring og ført til installationsstedet

Det er vores partner Take Charge, som vil stå for installationen. Har du spørgsmål så ræk ud til dem på 42 655 488 eller altidenergi@takecharge.dk

Standardinstallation

En standard installation er til dig, som ikke har nogen ladeboks installeret i forvejen. Den indeholder:

  • Indbygning af ny sikringsgruppe i el-tavlen
  • Kabling (5g4mm2) mellem ladestander og el-tavle. Maks. 10 meter kabel
  • Føring over rydeligt loft med gangbro, udvendigt på væg eller i jord (hvis du selv har fritlagt i 40cm dybde).
  • Boring af op til 2 huller i væg eller loft
  • Montering og test af ladestanderen
  • Installation af ladestander til 11 kWh ladning (16A)

Det er et krav, at der er plads i tavlen til en ekstra gruppe, og at tavlen skal have jordforbindelse. Hvis ikke, så kan tavlen udbygges mod merpris. Der skal være ledig kapacitet (ampere/faser) nok ind i huset til den ønskede ladeeffekt. Dette undersøges af installatøren i forbindeles med installationen.

22 kWh installation kan tilkøbes sammen med laderen. For at kunne udnytte 22 kWh, skal der være tilgængelig strøm (ampere) nok på installationsstedet, og bilen skal også kunne lade med 22 kWh på AC.

DEFA-boksen inkluderer som den eneste et ladekabel og holder. Ofte vil et ladekabel også følge med din elbil, og derfor er det heller ikke en del af standardinstallationen. Skal du bruge et ladekabel, så besøg online-shoppen via linket i den grå boks her i bunden.

Følgende er desuden ikke inkluderet i standardinstallationen:
Kørsel til ikke brofaste øer, nedgravning af kabel, fjernelse og re-etablering af fliser og sten, opgradering til 22 kWh installation. 

Det er vores partner Take Charge, som vil stå for installationen. Har du spørgsmål så ræk ud til dem på 42 655 488 eller altidenergi@takecharge.dk. Yderligere tilkøbsmuligheder til installationen kan ses her: Shop – TakeCHARGE